Hvis mennesket ikke hadde oppdaget ilden, hadde vi sannsynligvis ikke kommet så langt som vi har gjort. Denne oppdagelsen satte oss i en helt annen kategori når det gjelder overlevelse. Og siden den gang har ilden alltid vært en del av livene våre, i en eller annen form. Enten det dreier seg om å varme opp hjemmene våre eller drive bilene våre, er det uunnværlig. I en nødsituasjon må du holde varmen for å unngå hypotermi, lage mat, kanskje tørke overlevelsesbuksene dine eller tenne opp leiren. Uansett
er det praktisk talt umulig å overleve uten evnen til å gjøre opp ild.
Bruk
Før du kjøper en overlevelseslighter, bør du tenke gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå. En god overlevelseslighter får raskt fyr på bålet, men du må tenke på hva som kan forhindre dette.
Kvalitet
I
en overlevelsessituasjon kan du snuble, falle, bli dyttet og så videre. Du vet virkelig ikke hva som kan skje. Derfor må alt utstyret ditt være slitesterkt. Det må kunne bli alvorlig skadet og likevel fungere som det skal. Overlevelseslighteren din må være robust og kunne gjøre opp ild selv om den har falt ned fra stor høyde. Du bør også velge en lighter som tåler mye vekt. Prøv å velge en lighter i rustfritt stål, da den er svært slitesterk og ikke ruster etter lang tids bruk.
Pålitelighet
Du aner ikke hvordan været vil være i en overlevelsessituasjon. Du kan for eksempel bli utsatt for snøstorm, tornadoer, ekstrem flom eller styrtregn. Overlevelseslighteren din skal fungere når du trenger den. Det finnes ulike typer lightere, og noen fungerer bedre enn andre i bestemte miljøer. En veketenner vil for eksempel kunne tenne bål i minusgrader mye bedre enn andre typer. Prøv å velge den lighteren som er best egnet for det miljøet/den faren du befinner deg i. Hvis du ikke kan bestemme deg for én, bør du ha med deg flere forskjellige typer.
Jetflamme
Husk at en vanlig lighter ikke vil fungere i styrtregn eller sterk vind, mens en overlevelseslighter vil gjøre det.
Lightere med jetflamme kan være svært nyttige i overlevelsessituasjoner. Dette er lightere
som avgir en flamme som ligner på en fakkellighter og som produserer en lysstråle.
Vannbestandighet
Forestill deg at regn eller fuktige omgivelser gjør overlevelseslighteren ubrukelig? Det ville være et mareritt når alt du ønsker er varmen fra et bål. Det er uunngåelig at du og sekken din blir våte når du er ute i villmarken. Selv i byen er det stor sjanse for at du blir rammet av tordenvær eller styrtregn. Uansett
hvor kraftig uværet er, bør du unngå regnet hvis det er mulig.
Om du ikke gjør det, er sjansen stor for at lighteren din blir våt. Overlevelseslightere bør ha et vanntett deksel som hindrer fuktighet i å trenge inn i enheten. Dette er
svært viktig å ta hensyn til når du kjøper en overlevelseslighter.
Vekt
Lightere er vanligvis svært små. De er små nok til å få plass i lommen, og de bør som regel ikke veie for mye. De er nesten alltid veldig kompakte, med mindre det er en skjeggtrimmerlighter. Når det er sagt, må du passe på at utstyret ditt ikke veier mer enn nødvendig, da det vil bygge seg opp.
Håndfri
En viktig funksjon er håndfri tenning. I en overlevelsessituasjon har du kanskje bare én hånd å bruke. Det finnes lightere med denne avanserte håndfri tenning-funksjonen som gjør at du kan holde, tenne og gjøre opp ild med bare én hånd.
Vindmotstand
Du har sikkert sett en røyker som sitter sammenkrøpet i et hjørne med hendene som beskytter sigaretten mot vinden mens du prøver å tenne den. I en overlevelsessituasjon vil du ikke kaste bort tid på å prøve å finne ly for å tenne bålet. Kan du forestille deg å tenne bål i sterk vind uten noe som beskytter deg? Da
trenger du en stormlighter som tåler mye vind, og som kan brukes under alle forhold.
De beste brennstoffene
Hvis du vil fortsette å bruke lighteren lenge, må du sørge for at det er mulig å lade opp overlevelseslighteren når gassen tar slutt.
Du vil ha en påfyllbar lighter som du kan bruke om og om igjen. Dessuten er det verdt å nevne at kvaliteten på en påfyllbar lighter er 100 ganger bedre. Når du kjøper en engangslighter, går du på akkord med holdbarhet og langsiktig kvalitet. Engangslightere er billige lightere som du kjøper, bruker og deretter kaster. Du kan ikke fylle dem på nytt, ellers ville ikke de store selskapene som selger dem, tjene penger. Å kjøpe noen billige lightere påvirker ikke bankkontoen din på kort sikt, men på lang sikt taper du penger. Se hvordan du fyller på en engangslighter.
Når du skal velge lighter, må du huske at det finnes mange ulike alternativer. La oss ta en titt på valgene dine.
Drivstoffet til lighteren er veldig lett å finne, noe som alltid er et pluss for survivalister.
Så har du de gassdrevne lighterne. Butangass er en organisk forbindelse som ofte brukes i stormlightere.
Der
finnes også elektriske lysbuer og plasmalightere. Disse lighterne har ingen flamme og bruker ikke gass eller bensin.
Slik tenner du ild
Lightere
er enkle verktøy! Hvem trenger vel å lese en veiledning om hvordan man bruker dem? Det er imidlertid nyttig å forstå de ulike mekanismene som er involvert, og hvordan de brukes. Varmen kan komme fra lighteren, men du trenger materialer som ligner tinder, tørre blader, furu eller bark. Deretter trenger du opptenningsved – greiner, tørt gress, bomull, fjær, kvister eller pinner. Deretter trenger du store biter, for eksempel tømmerstokker. Hvis bakken er våt, bør du ta noen pinner og bygge en slags plattform for bålet. På denne måten får du et luftrom under bålmaterialene. Dette gjør at bålet tar seg mye raskere. Nå kan du gå i gang med bålbyggingsprosessen ved å tenne på glørne. La den brenne, og så snart flammene begynner å vokse, kan du sakte begynne å legge på opptenningsmaterialet. Bålet
vil begynne å vokse, og du kan sakte legge til vedkubber.
Det er litt av et triks! Sørg for at du setter deg inn i de ulike opptenningsteknikkene. Det kan virkelig redde livet ditt.
Fire Kit
Først har vi Kit, som er en av mine favoritter. Teknisk sett er det ikke en lighter, men et brannsett. Men det gjør at du kan tenne bål utendørs på veldig kort tid.